Gus Wüstemann

Jag gillar de råa materialen och de rena linjerna / I like the raw materials and the clean lines.

Architect : Gus Wüstemann.

Photographer: Bruno Helbling.

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Two Verandas by Gus Wüstemann

Basement plan

Two Verandas by Gus Wüstemann

Ground floor plan

Two Verandas by Gus Wüstemann

First floor plan

Two Verandas by Gus Wüstemann

Section

Excerpt from Dezeen:

Swiss architect Gus Wüstemann used raw concrete, oak and travertine to create the smooth walls and floors of this home and poolhouse overlooking Lake Zurich (+ slideshow).

“The use of raw materials is essential for our work,” Wüstemann told Dezeen. “It’s that kind of atmosphere we’re looking for – authentic surfaces with character.”

—————————-

Short excerpt from the project description from the architects (also from Dezeen):

Periphery

Our solution for this plot was to occupy the periphery of the site, with the main house on top of the hill and the pool house at the bottom, both houses connected through a solid stony promenade: 2 verandas.

2 verandas

The main house is a stony, concrete, hammer shaped volume over two levels, that contains the living rooms. In the upper part is the‚ public ‘living room for invitations and dining with a beautiful view over the lake of Zurich. On the ground level is the family lounge with an exterior patio that can be joined as one room with the living room. All the windows disappear and the inside and outside patio become one. That patio connects all bedrooms and is a lounge to sit together privately and watch a movie.

The circulations in and out of that space are controlled by concrete volumes at the ceiling that condense the space through mass and light and slow the circulation.

Mass and light

We chose natural and raw materials like concrete, travertine or wood. The concrete is formed and communicates with the space through light gaps that give that extra feeling of finesse to the shear mass of the concrete. Throughout the whole house indirect lights are giving directions, and attract the periphery of the spaces rather than the centre. The indirect light is creating the atmosphere.

Via Dezeen.

Advertisements
2 comments
  1. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to

    this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for

    bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to brand new updates and will share this
    site with my Facebook group. Chat soon!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: